Accept af cookies fra brnordjylland.dk

brnordjylland.dk benytter cookies til flere formål - fx. til at forbedre brugernes oplevelse af hjemmesiden.

 

Job i industrien: Nye tider - nye kompetencer

  • Send to a friend
  • Print Page

Guide giver svar på, hvad der fremover kræves af de ufaglærte, som ønsker at arbejde i industrien

 

De ufaglærte på arbejdsmarkedet er nogle af dem, der er mest udsatte for at blive ledige – selv i en tid med høj beskæftigelse og lav arbejdsløshed. For det første er der mange af dem, og for det andet reduceres antallet af ufaglærte job i industrien år for år. Det sker blandt andet som følge af, at virksomhederne flytter produktionen ud til lande med lave lønninger. Det sker også som følge af, at den produktion, der opretholdes i Danmark, effektiviseres. Job afløses af teknologi.

 

Det betyder ikke, at der ikke i fremtiden vil være arbejde til ufaglærte i industrien, men det betyder, at kravene til de ufaglærte – og til de faglærte – medarbejdere i industrien ændrer sig.

 

Guide til, hvilke kvalifikationer og kompetencer de ufaglærte skal have

I guiden "Kompetenceprofiler i industrien" kan man se, hvilke kvalifikationer der i fremtiden kræves til de væsentligste jobfunktioner i industrien.

 

I guiden kan man for eksempel slå op under fagområdet : "Levnedsmiddel-, medicinal- og procesindustri". Hér får man en beskrivelse af tre typiske kvalifikationsprofiler, "Processer ved fremstilling af non-food produkter", "Processer ved fremstilling af levneds- og nydelsesmidler", og "Processer ved forarbejdning af fisk og fjerkræ". Hver kvalifikationsprofil indledes med en kortfattet vurdering af, hvordan beskæftigelsesmulighederne vil være fremover efterfulgt af en oversigt over, hvilke almene, faglige og personlige kvalifikationer, der kan forventes i jobfunktionen.

 

Guiden er et godt redskab for de konsulenter og sagsbehandlere, der skal vejlede ledige. Ikke mindst ledige, der ikke har så meget uddannelse med i bagagen.

 

Guiden er en del af analysen, "Globaliseringens muligheder og konsekvenser for industriens arbejdskraft", som i 2006 blev udgivet af de daværende arbejdsmarkedsråd i Nordjylland, Viborg, Midtjylland og Vejle amter. Analysens meget konkrete beskrivelser af, hvilke kvalifikationer den ufaglærte arbejdskraft skal have, er stadig højst aktuelle.

 

Download de enkelte profiler som pdf

Download hele guiden som pdf